[...] efektów kształtowania sylwetki zauważył, że niezmiernie istotna jest w tym przypadku nasza dieta, czyli to, co spożywamy w ciągu dnia. Składają się na to różnego rodzaju źródła składników odżywczych: białka, tłuszczów i węglowodanów, czyli ogólnie ilość energii w postaci kalorii. Ważne jest to, aby opierać swoją dietę o jak najlepsze jakości [...]
Żywienie w sporcie nie jest wcale takie ciężkie, jak większości osób się wydaje. Wystarczy poznać pewne podstawy, aby później trzymać się rozpiski i kontrolować efekty w postaci zmian obwodów ciała. Bez wątpienia kalorie, jakie spożywamy w ciągu dnia, a nawet w perspektywie tygodnia, mają istotne znaczenie w tym, jakie osiągniemy efekty. Ilość ich [...]
Trening siłowy samym hantlami nie jest szczególnie dobrym pomysłem, szczególnie w sytuacji, gdy masz maksymalnie 20 kg i do tego ławeczkę. Oczywiście możesz w ten sposób coś tam poćwiczyć, ale niestety efektów z tego nie będzie zbyt dobrym. Stracisz sporo czasu, w ciągu którego mógłbyś zrobić o wiele więcej na dobrej siłowni. Szczególnie gdy [...]
[...] kalorii pochodząca z węglowodanów. Pamiętać należy o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Znając te założenia, wybieramy najlepszej jakości źródła makroskładników, komponując posiłki. Będą to: 1. Źródła tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html 2. Źródła [...]
[...] na kolację?". W rzeczywistości nie ma to znaczenia. Każde z tych dań jest po prostu posiłkiem, takim samym jak inny. Posiłki powinny być pełnowartościowe, składające się ze źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Oczywiście jak najlepszej jakości. Z tego też względu warto, abyś nie tylko w kolacji, ale również w innych posiłkach bazował na [...]
Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie. Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym [...]
[...] stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm. Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego [...]
stąd właśnie jajka w śniadaniu w dzień treningowy, jako źródła białka zwierzęcego (w dni nietreningowe nie jem jajek do śniadania tylko same płatki z mlekiem i miodem) a co do węgli to wystarczy płatki i łyżka miodu czy coś innego lub dodatkowego dać? Zmieniony przez - manthor89 w dniu 2012-04-10 23:47:07
[...] urozmaiceniu treningu. Pamiętaj by większość rzeczy dostarczać z wartościowych źródeł, ale możesz sobie pozwolić na odstępstwa ze źródeł mniej preferowanych ;-) Preferowane źródła białka: mięso, ryby, jaja, twarogi, sery, odżywki białkowe, mniej preferowane źródła białka to przetwory mięsne (szynki, mielonki itp) Preferowane źródła tłuszczu: [...]
[...] w diecie warto zawrzeć zarówno aminokwasy egzogenne, jak i endogenne, ponieważ ich połączenie jest najkorzystniejsze, dostarczając nam pełnej gamy aminokwasów. Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego [...]
[...] stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm. Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego [...]
[...] zagęszczające i stabilizujące, substancje słodzące, wzmacniacze smaku itp. W drugiej kolejności podstawiamy za usunięte produkty ich zdrowsze zamienniki. Przykładowe źródła węglowodanów: - ryż (wszystkie rodzaje), kasza (gryczana, jaglana), płatki owsiane, ziemniaki, bataty, warzywa i owoce, pieczywo razowe Źródła białka: - mięso chude i [...]
[...] a docelowo chcemy by nasz posiłek zawierał jeszcze białko i tłuszcze. Tak naprawdę mając blender czy inny podobne urządzenie mamy szerokie spektrum możliwości. Skąd pozyskać źródła białka, z których da się przyrządzić smakowity koktajl? - jaja, twaróg, jogurt, śmietana (jednak w wielu przypadkach nadmiar nabiału nie jest wskazany, zwłaszcza dla [...]
[...] warto się z nimi zaznajomić: http://potreningu.pl/articles/1300/dieta-prawidlowo-zbilansowana. W skrócie polegają one na tym, że posiłek w diecie powinien składać się ze źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Suma ich w ciągu dnia, czy tygodnia powinna dać określoną ilość makroskładników i kalorii wyliczoną pod Twój organizm. Dlatego też, [...]
Mam pytanie do Morales`a czy taki rozkład makroskładników i ogólnych posiłków jest prawidłowy?? Posiłek I - Węglowodany złożone, białka , tłuszcze do 30% zapotrzebowania kcal różne kanapki (kanapka = chleb, mięso/ryba, warzywo, masło)/Śniadanie Francuskie/Śniadanie angielskie(jajecznica, bekon/szynka itp., sok, chleb). Omlety i podobne jajecznice [...]
[...] w tej chwili przeogromny). Odżywkę można dodać bezpośrednio do masy (w formie proszku lub rozpuszczone w odrobinie wody) lub wykonać polewę/sos i dać na wierzch omletu. Inne źródła A może omlet w wersji wytrawnej? Tutaj jest szerokie pole do popisu np. z szynka parmeńska, mozzarella itp. Źródła tłuszczu Jeśli do omletu dodamy trochę oleju [...]
[...] sportu. Istotne są nie tylko ilości kalorii, białek, tłuszczów i węglowodanów, ale również jakość ich źródeł. Łatwo więc dojść do wniosku, że eliminacja najlepszego źródła białka w postaci mięs i ryb na pewno nie pomoże w kształtowaniu sylwetki, a spowoduje pewnego rodzaju utrudnienie. Nie tylko w zmianie sylwetki, ale również w zdrowym [...]
[...] dać jajka lub mięso, orzechy i warzywa. Posiłek III(12:30): 2 wafle ryżowe z masłem orzechowym, kilka orzechów i migdałów herbata czerwona herbata owocowa //Nie. Brakuje Ci źródła białka (mięso, jajka) oraz warzyw. Posiłek IV(15:30) mleko 0,5% ok 250 ml + miarka białka olimp + kakao herbata zielona //Dodaj tłuszcz i warzywa Posiłek V(18:00): [...]
[...] którego celem jest uzupełnienia braków białka w naszych posiłkach. Sprawdza się ona w sytuacjach, gdy nie mamy czasu, możliwości, aby zjeść lub przygotować wyżej wymienione źródła białka. Również warto wypić porcję około 30 g bezpośrednio po treningu. Jedną z lepszych jakościowo odżywek białkowych jest Allnutrition Whey Isolate: [...]